لائودیسه

 لائودیسه-لایودیسه -لاودیسه-لاؤودیسه -نهاوند-مجتبی طاهری-Nahavand-Laodice-Laodiceh-Laodise-Laodiseh-Mojtaba Taheri لائودیسه-لایودیسه -لاودیسه-لاؤودیسه -نهاوند-مجتبی طاهری-Nahavand-Laodice-Laodiceh-Laodise-Laodiseh-Mojtaba Taheri
 

 

 
   

آماربازديد

 

 
 

ارتباط با من

 لائودیسه-لایودیسه -لاودیسه-لاؤودیسه -نهاوند-مجتبی طاهری

: sarbazras@yahoo.com

 

 لائودیسه-لایودیسه -لاودیسه-لاؤودیسه -نهاوند-مجتبی طاهری

برای ارسال نظر،درصورتیکه
 ایمیل ندارید  ایمیل فرضی زیر را کپی و وارد نمائید:

 email@laodice.ir 

 

 

 لائودیسه-لایودیسه -لاودیسه-لاؤودیسه -نهاوند-مجتبی طاهری

معبد لائوديسه 

 

از جمله آثار به جاي مانده از سلوكيان در نهاوند آثار معبدي است كه منسوب به سلوكيان است و به معبد " لائوديسه" معروف بوده است . مكان دقيق اين معبد مشخص نيست اما آثاري كه نواحي تپه مركزي شهر و در بافت قديمي نهاوند به نام تپه دوخواهران به دست آمده اين احتمال را قوت مي بخشد كه محل معبد، اين مكان بوده است . در حقيقت به استناد شواهد موجود، امامزاده دوخواهران نهاوند كه اهالي نهاوند تاكنون اين محل را به عنوان زيارتگاه مسلمانان احترام مي‌گذاشتند و تقديس مي‌كردند، همان معبد لائوديسه است.

 

معبدي براي ملكه لائوديسه

اين معبد را آنتيو خوس پادشاه سلوكي در اين شهر براي يا خواهرخود ملكه لائوديسه بنا كرده است . در حفاريهايي‌ كه‌ در سال‌1322صورت‌ گرفت‌ كتيبه‌اي‌ به‌ ابعاد 85*36 در 33 سطر به‌ خط‌ يوناني‌ پيدا شده‌ كه‌ مربوط‌ به‌ آنتيو خوس‌ سوم‌ پادشاه‌ سلوكي‌ است. اين كتيبه از دو قسمت متمايز تشكيل شده است : قسمت اول نامه‌اي است از مندموس كه فرمان شاه را به اهالي نهاوند ابلاغ و از آنان درخواست مي كند كه فرمان وي را روي سنگي نقش نموده و در معبد اصلي شهر نصب كنند . قسمت دوم كتيبه عين نامه آنتيو كوس سوم به مندموس است كه به خاطر ملكه لائوديسه نگاشته و بنيانگذاري يكي از شعائر مذهبي را به ملكه ياد آوري مي‌نمايد كه ملكه به سمت كاهنه بزرگ از حقوق مسلم و مزاياي مخصوص حوزه حكومتي مندموس برخوردار گردد.

 

ترجمه قسمت اول كتيبه : مندموس به " اپلودوروس " و به تمامي صاحب منصبان شهر لائوديسه درود مي‌فرستد كه پس از اين اعلاميه بايد مواد فرماني كه شاه به وي ( مندموس) نوشته است ضميمه گردد، و روي سنگي از آن سواد برداريد و سپس نوشته‌اي كه مقرر داشته‌اند مطابق نموده و آن را محفوظ نگه داريد و سنگ را در معروف‌ترين زيارتگاه شهر نگهداري كنيد . خوش باشيد. سال 119 دهم ماه يانه مدس(193 قبل از ميلاد).

 

ترجمه قسمت دوم( عين نامه آنتيو خوس سوم ) شاه آنتيو خوس به مندموس سلام مي‌رساند و دستور مي‌دهد كه به شئونات خواهر ما ملكه لائوديسه بيفزائيد و از او قدرداني كنيد چه اين امر براي ما بسيار ضروري است. نه تنها اينكه اودر زندگاني‌اش با مهر ومحبت و مراقبت شديد، خود را نشان داد بلكه او هنوز نسبت به خدايان داراي عشق و احترام بي پايان است. بنابراين ما به مهر و علاقه دستور مي‌دهيم و موافقت خود را با اين امر اعلام مي داريم كه به جاست او از جانب ما به اين افتخار نائل گردد . خصوصا" مصمم هستيم همان طوري كه در تمام قلمرو ما انتخاب كاهنين بزرگ از طرف ما انجام مي‌شود بدين نحو در اين محل كاهنه‌هايي از طرف ملكه لائوديسه تعيين گردد. در حالي كه حامل تاج‌هاي طلا و تصاوير او خواهند بود سپس نام آنها، در بعد از كاهنين نياكان ما و خود ما ثبت گردد و خلاصه بعد از آنكه نام ملكه لاادويسه در تمام قلمرو تو به عنوان كاهنه بزرگ معروف و مشهور گرديد و همه كارها بر طبق گفتار ما انجام گرفت مفادفرمان را برروي سنگي ثبت نماييد تا وقف اين مكان مقدس گردد. و بالاخره اين عمل بسيار پسنديده‌اي نسبت به خواهر ما انجام داديم نتايج آن در حال و آينده آشكار خواهد شد .

در اين محل چهار مجسمه كوچك مفرغي نيز پيدا شده كه يكي از اين مجسمه‌ها. الهه‌اي را نشان مي‌دهد كه سرش هلال خورشيد است و گل زنبقي در ميان آن قرار گرفته و در دستهايش شاخه‌اي پر از ميوه است . احتمال دارد اين مجسمه ملكه لاادويسه الهه فراواني يونان باشد.

 

علاوه بر كتيبه مذكور دو كتيبه كوچك ديگر هم در اين محل پيدا شده كه يكي از آنها تقريبا" سالم است و ترجمه آن به اين شرح است . " مندموس عامل مخصوص شاه به ساترابي عالي شاه منصوب گرديد و به سبب اطاعت محض خود نسبت به شاهان و كارهاي برجسته‌اي كه در قلمرو خود براي مردم انجام داده به اين افتخار بزرگ نايل آمد سال 130 سلوكي" .

 

اين‌ كتيبه‌ كه‌ قسمتي‌ از آن‌ بر اثر فرسايش‌ از بين‌ رفته‌ هم‌اكنون‌ در موزه‌ ايران‌ باستان‌ نگهداري‌ مي‌شود.معبد لائوديسه‌ در تاريخ‌ سال‌ 1327 به‌ عنوان‌ ميراث‌ فرهنگي‌ در فهرست‌ آثار ملي‌ ايران‌ ثبت‌ شد از اين‌ معبد ستون، سرستون، ته‌ ستون‌ و تكه‌ سنگهايي‌ يافت‌ شده‌ كه‌ در پاساژ حاجيان، بازار نهاوند وبرخي‌ منازل‌ وجود دارد. قلعه‌ يزدگرد كه‌ در مجاورت‌ معبد لائوديسه‌ قرار دارد حدود شش‌ قرن‌ بعد از معبد ساخته‌ شده‌ و تفاوت‌ آن‌ با معبد سبك‌ معماري‌ آن‌ است‌ كه‌ به‌ صورت‌ كاملاً ايراني‌ و سنتي‌ ساخته‌ شده‌ است. همراه‌ كتيبه‌ معبد لائوديسه‌ پيكرهاي‌ كوچكي‌ به‌ نامهاي‌ زئوس، آپلو، آتنا و دمترو يافت‌ شد كه‌ هم‌اكنون‌ در موزه‌ ايران‌ باستان‌ حفاظت مي‌شوند.

 

گفته مي‌شود هنگامي كه پروفسور گريشمن به منظور كاوش در تپه گيان به نهاوند مي‌آيد، درحين كاوش چند روزي ناپديد مي‌شود .گريشمن سپس به محل كاوش‌هاي تپه باستاني گيان بازمي‌گردد و مشخص مي‌شود كه در مدت غيبت چند روزه‌اش، مشغول حفاري و كاوش در تپه دوخواهران نهاوند(محل معبد لائوديسه) بوده است. كه در اين هنگام موفق به كشف پيكر برنزي 4 الهه يوناني مي‌شود.

 

براثر حفاريهاي‌ متعددي‌ كه‌ براي‌ يافتن‌ آثار معبد سلوكيان‌ در نهاوند انجام‌ شده‌ ستونها، سرستونها و سنگهاي‌ تراش‌ خورده‌ زيادي‌ يافت‌ شده‌ است. همچنين‌ سنگهايي‌ عمدتاً در حمام‌هاي‌ شهر، منازل‌ قديمي، بازار نهاوند يافت‌ شده‌ كه‌ برخي‌ معتقدند كه‌ اين‌ سنگها از بقاياي‌ ستونهاي‌ معبد هستند. اما برخي‌ باستان‌شناسان‌ معتقدند اينها متعلق‌ به‌ دوره‌ قاجار و حمامهاي‌ اين‌ دوره‌ هستند و هيچ‌ ارتباطي‌ به‌ معبد ندارند.گفتني‌ است؛ نهاوند برخلاف‌ امروزش‌ كه‌ وضع‌ چندان‌ مطلوبي‌ ندارد گذشته‌ بسيار درخشاني‌ در كارنامه‌ دارد كه‌ كشف‌ آثار باستاني‌ زيادي‌ از تپه‌ گيان، وجود قلعه‌ نهاوندي، معبد لائوديسه‌ و تپه‌ باباقاسم‌ و... گواه‌ اين‌ مدعا است‌ و در صورت‌ وجود همتي‌ بالا و همه‌جانبه‌ از سوي‌ مسوولان‌ و مردم‌ شهر و عمليات‌ گسترده‌ حفاري‌ براي‌ كشف‌ معبد لائوديسه‌ كه‌ تنها معبد يونانيان‌ در ايران‌ است، نهاوند به‌ عنوان‌ يكي‌ از قطبهاي‌ گردشگري‌ در دنيا مطرح‌ خواهد شد و همين‌ امر جبران‌ سالها ركود و عقب‌ماندگي‌ اين‌ شهر تاريخي‌ را خواهد كرد.

 

لائوديسه بايد كاوش شود

سال84 يك‌ گروه‌ باستان‌شناس‌ به‌ سرپرستي‌ دكتر رهبر استاد دانشگاه‌ تهران‌ به منظور‌ انجام‌ گمانه‌زني‌ و تعيين حريم وارد نهاوند شدند. در گفتگويي‌ كه‌ با دكتر مهدي رهبر داشتيم‌ عمده‌ترين‌ دليل‌ خود را براي‌ احتمال‌ وجود معبد، كتيبه‌اي‌ دانست كه‌ در سال‌ ‌ 1322 ازنهاوند به‌ دست‌ آمده‌ است.

دكتر مهدي رهبر سرپرست هيات گمانه‌زني هاي محوطه باستاني دوخواهران نهاوند در گفتگو با خبرنگار ما در اين خصوص توضيح داد: ما در حدود 11 نقطه‌ گمانه‌ زده‌ايم‌ ولي‌ چون‌ فضاي‌ ما محدود و بيشتر مسكوني‌ است‌ توفيقي‌ به‌ دست‌ نياورديم‌ اما آثاري‌ چون‌ پايه ستون‌ ايونيك‌ و كتيبه‌ سلوكي‌ و ظروف‌ سفالي‌ آن‌ دوره‌ بيان‌ كننده‌ وجود معبد است.

 

مهدي رهبر افزود: من در بررسي‌ها به اين نتيجه رسيدم كه از آنجايي كه در يكي از كتيبه‌هاي يافت شده در اين محوطه تاريخي، انتيوخوس، ملكه را با لفظ" خواهرم" مورد خطاب قرار مي‌دهد و همانطور كه مسيحيان به اسقف، پدر مي‌گويند، كسي كه از نظر موبدي به درجه‌اي مي‌رسد نيز به عنوان خواهر خطاب مي‌شود و اين يكي از عنوان‌هايي است كه به كاهن بزرگ مي‌دهند.

 

دكتر رهبر تصريح كرد: طبق بررسي‌هايي كه شخصا انجام دادم امامزاده دوخواهران نهاوند كه اكنون به عنوان زيارتگاه مسلمانان تقديس مي‌شود ، شجره‌نامه‌اي ندارد و كتيبه‌هاي يافت شده در اين منطقه اين احتمال را قوت بخشيده است كه اين امامزاده و محوطه باستاني اطراف آن همان معبد لائوديسه است.

 

اين باستان‌شناس تاكيد كرد: من به سازمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي استان همدان گفتم كه بايد خانه‌هايي كه بر روي اين محوطه باستاني قرار گرفته است تملك شوند تا كاوش‌هاي باستان‌شناسي در منطقه دوخواهران نهاوند آغاز شود اما تاكنون اقدام مثبتي در اين راستا انجام نشده است.

او اضافه كرد: در جريان گمانه‌زني‌هايي كه به منظور تعيين حريم اين محوطه باستاني انجام گرفت سرستون‌هاي بسيار زيبا و پايه ستون‌هاي ايونيك كه به منظور هاون استفاده مي‌شده‌اند يافت شد كه درحقيقت نشان مي‌دهد اين محل معبد و در واقع همان معبد لائوديسه است.

 

رهبر گفت: ما از دوره يوناني مآبي( بعد از دوره اسكندر هنگامي كه هنر يونان گسترش پيدا مي‌كند) تقريبا چيزي در ايران نداريم و اگر اين معبد كشف و بازسازي شود اعتباري براي ايران و حتي يونان خواهد بود.

او با بيان اينكه پيكره‌هاي كوچك برنزي كه در محوطه تاريخي دوخواهران نهاوند يافت شده است همان الهه‌هاي آتنا، زئوس ،آپولو و دمترو است، خاطر نشان كرد: مجسمه‌اي كه سرش هلال خورشيد است و گل زنبقي در ميان آن قرار گرفته الهه فراواني و باروري يونان و همان الهه‌اي است كه رومي‌ها به آن فورتونا مي‌گويند.

او در خصوص ضرورت كاوش در محوطه باستاني دوخواهران با بيان اينكه ضرورت كاوش در اين منطقه باستاني صد در صد احساس مي‌شود افزود: هر كشوري كه راجع به مسائل فرهنگي فعاليت مي‌كند بايد در نقاطي كار كند كه خلا وجود دارد تا اين كمبود‌ها جبران شود اما متاسفانه نه برنامه ريزي در اين زمينه وجود دارد و نه هدف‌ها مشخص است.

اين باستان شناس خاطر نشان ساخت: داشته‌هاي ما بايد حفظ، نگهداري، مطالعه و عرضه شود تا ارزش‌ها مشخص شوند.

 

 

 

روزنامه همدان پيام - سعيده آقاخاني- مهدي بحيرايي

 

نهاوند

نهاوند

معبد لائودیسه
نهاوند شناسي
گروه انقلابي ابوذر
قبر حضرت نوح در زاگرس است
سراب هاي نهاوند
ا
بنيه تاريخي نهاوند
نهاوند اززبان ناصرالدین شاه
سقوط نهاوند
چراناصرالدین شاه قلعه نهاوند را ویران کرد

تصاویرنهاوند

تيم هاي فوتبال نهاوند
حوزه علميه نهاوند
هيئت هاي عزاداراي نهاوند
مسابقه دوچرخه سواري سال 1333
مدرسه خباز باشي نهاوند در سال 1305 و 1306
كفاش نهاوندي
كاروانسراي گلشن نهاوند

ادرب قديمي شاهزاده محمد(ع) نهاوند
استاد فرج گيوه دوز
ميدان نصرالهي(امام) نهاوند دهه 40

آيا اين افراد را مي شناسيد؟
درب قديمي مسجد حاج آقا تراب
ه‍‍‍‍ژير خان از حاكمين نهاوند در دوران قاجار
وزنه برداران نهاوندي در سال 1346
عقد نامه دست نويس قديمي در نهاوند
اولين اتوبوس مدرن نهاوند در سال 1349
آخرين برگه هاي صنايع دستي نهاوند
لوازم آرایش قدیمی نهاوند
آ
تجلیل از سعیدقوامی
دبستان دخترانه آزرم نهاوند
آخرین خورشیدگرفتگی قرن 20 درنهاوند
بیمارستان شیروخورشید نهاوند
عيد نوروز در نهاوند
بام نهاوند
سیل نهاوند در سال 1351
هیئت گلشن نهاوند در سال 1349

سه تار سازی نهاوند
ستون های معبد لائودیسه
مسابقه دوچرخ سواری نهاوند سال1333
وصیت نامه شهید عزت اله کرمعلی روی فرش
وصیت نامه شهید ماشااله سیف
رونمایی اولین تلویزیون در نهاوند
بازار سنگ میل نهاوند
بازار نهاوند

تشییع جنازه شهید حیدری
حکومت نظامی در نهاوند
قبر آقا
پاسگاه قلعه قباد نهاوند

 

عکس های هوایی نهاوند
میادین نهاونددر چندسال گذشته
بمباران نهاوند
میدان مجسمه نهاوند
هیات حسینی نهاوند
مسافربری گیتی نورد
پیشاهنگان نهاوند
دبستان مدرس(پهلوی) نهاوند
مدرسه دخترانه نهاوند
کمیسیون سربازبگیری نهاوند1317
دبستان ملی اتحاد نهاوند
اداره تلفن نهاوند
پرسنل شهربانی نهاوند
راه پیمایی نهاوند
آقای صفی پور،نماینده نهاوند
آیت الله علیمرادیان
عکس های یادگاری قدیمی
نقشه نهاونددرسال 1315
اماکن مقدس نهاوند
جمعی از روحانیون نهاوند
اسناد گرمابه قاضی نهاوند
مسافرخانه اسلامی روستای کوهانی نهاوند
انقلاب سفیددرنهاوند
جمعی از نهاوندیها در سراب گیان نهاوند
مرحوم حاج آقاتراب وجمعی ازروحانیون نهاوند
آقای اسداله مروت نماینده نهاوند
قلعه نهاوند
آقای آذرشکیب فرماندارنهاوند
ظفر سلطان
اعدام یاغیان لرستان درنهاوند
کارمندان بانک ملی نهاوند در سالهای40، 51و54
کبریت نهاوند
عكس های قديمي از آرايشگاه روشن
آقاي صحت نياكي اولين مدير دبيرستان ابن سينا
مسگري درنهاوند
عكاسي بابك
بازار سرداب نهاوند در سال 1351
مراسم عروسي درنهاوند سال1326

سينما فرهنگ نهاوند

 
 
 

 

 
 
 

 www.laodice.ir
طراحی وب سایت توسط مجتبی طاهری 1386
 
Chrome يا Firefox بهترين حالت نمايش سايت با